بیماری توکسوپلاسموز یک بیماری انگلی است که میزبان ان گربه بوده و تخم ان از طریق مدفوع گربه دفع می شود. تخم این انگل در خاک به شکل عفونت زا تبدیل شده و در این صورت قادر است تا ماه ها در خاک زنده بماند. در صورتی که تخم انگل توسط حیوانات و یا انسان خورده شود، انگل داخل بافتها تکثیر شده و بدون ایجاد علائم ظاهری کیست های بسیار کوچک میکروسکوپی را در بافتهای مختلف ایجاد می کند. این کیست ها توسط سیستم ایمنی افراد سالم به شدت مهار می شوند و تنها در افرادی که به دلیل بیماری هایی مانند ایدز و یا شیمی درمانی شدید دچار ضعف سیستم ایمنی شده باشند ممکن است کیستها فعال شوند که در این صورت نیز قابل درمان می باشد.
گربه معمولا از طریق گوشت الوده نپخته یا نیم پز و خاک به این انگل الوده می شوند و پس از الوده شدن حداکثر به مدت سه ماه تخم انگل را همراه مدفوع دفع می کند و سپس تا پایان عمر حتی اگر مجددا با انگل در تماس باشد هم به دلیل ایجاد ایمنی دیگر تخم انگل را دفع نخواهد کرد. به این ترتیب گربه در صورت آلودگی تنها برای مدت 3 ماه می توانند منبع آلودگی باشند.
به طور کلی توکسوپلاسموز به دوشکل ممکن است به انسان منتقل شود
1- هرگونه تماس با گوشت الوده به این انگل(در حین خرد کردن گوشت و ...) و یا خوردن گوشت الوده به صورت نیم پز
2- از طریق خوردن تخم فعال شده انگل در مدفوع گربه (2 تا 5 روز در محیط مناسب مانده باشد)
با توجه به دوره (حداکثر) سه ماهه دفع تخم انگل توسط گربه و عدم ابتلای مجدد گربه به ان و نیز در صورت تخلیه به موقع خاک گربه کاملا واضح است که ریسک انتقال این انگل به انسان از طریق گوشت و مراحل فراوری ان بسیار بیشتر از اتنقال ان از طریق گربه است.همچنین در صورت سلامت کامل سیستم ایمنی انسان و عدم ابتلا به بیماری خاص،ابتلا به این بیماری نیز خطری را برای فرد در برنخواهد داشت.